Osteopatia

Osteopaattisessa hoidossa pyritään löytämään ongelman alkuperäinen syy ja poistamaan se jolloin keho pääsee itse korjaamaan itseään ja palauttamaan tasapainon. Keho on tensegriteetti eli itseään kannattava rakenne, jonka vuoksi ongelma jossain osassa aiheuttaa ongelmia myös muissa osissa. Keho pyrkii aina parhaaseen mahdolliseen tasapainoon, homeostaasiin, koska on itsesäätävä ja itseparantava mekanismi.

Terveyden ollessa hyvä keho kykeneekin säätelemään toimintaansa tehokkaasti. Sairauden, tapaturman tai vaikkapa kovan stressin vuoksi tämä tasapaino alkaa järkkyä ja keho ei kykene palauttamaan tasapainoa enää niin tehokkaasti ja ongelmat alkavat kasaantua. Kehon toiminta alkaa muuttua. Muutokset toiminnassa vaikuttavat hermoviestintään, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan aiheuttaen erilaisia kipuja, jännitteitä sekä lukkotiloja, jotka altistavat sairauksille. Pitkään jatkuneet ongelmat toiminnassa vaikuttavat myös rakenteeseen ja keho omaksuu väärän toiminnan ns. uutena normaalina toimintana.

Tämä pyrkimys kohti tasapainoa on juuri yksi osoitus ihmiskehon ja luonnon älykkyydestä. Ihminen kykenee jatkamaan toimintaansa siitä huolimatta, että kehon toiminnassa voi olla jo isojakin ongelmia. On usein vaikea havainnoida itse esimerkiksi asennon muutosta, koska keho muokkaa asennon meille mahdollisimman helpoksi ja kivuttomaksi. Myöskin muutoksia verenkierrossa, hermostossa tai hormonitoiminnassa ei ole helppo huomata kovin aikaisessa vaiheessa. Tämä pyrkimys tasapainoon on siis myös vähän kehon heikkous sillä me totumme kuin huomaamatta pikkuhiljaa kehoon hiipivään jäykkyyteen ja huonoon oloon. Siksi olisi tärkeää huolehtia jo ennaltaehkäisevästi kehon kyvystä ylläpitää tasapainoa. Tässä osteopatia voi olla hyvänä apuna.

Klassiselle osteopatialle on tyypillistä pitkien vipuvarsien käyttö jolloin voiman käyttö voidaan pitää pienenä, mutta saadaan aikaan tehokas vaikutus hoidettavalle alueelle. Osteopatia on pehmytkudosten, nivelten, luiden, lihasten, verisuonien, hermojen, nivelsiteiden, nesteiden ja sisäelinten kokonaisvaltainen hoitomuoto. Kehon rakenteet toimivat tiiviissä yhteydessä joten hoidossa on tärkeää käsitellä niitä kaikkia. Kehon luonnolliset rytmit pyritään palauttamaan pyörivillä, rytmisillä liikkeillä ja pehmeillä käsittelyotteilla.

Osteopaattinen hoito on pehmeää ja kivutonta, jotta keholla on mahdollista ottaa hoito vastaan kun kehon oma puolustusmekanismi ei aktivoidu. Kipu aktivoi aina sympaattisen hermoston taistele ja pakene reaktion ja heikentää siten paranemista. Paraneminen tapahtuu tehokkaimmin, kun keho on parasympaattisen hermoston aktiivisessa tilassa eli silloin kun keho on rauhallinen kuten esimerkiksi nukkuessa. Parasympaattisen hermoston tulisi aktivoitua myös lyhemmissä pätkissä pitkin päivää. Useinkaan näin ei tapahdu vaan olemme nykyään jatkuvassa sympaattisen hermoston yliaktiivisessa tilassa. Kun tätä jatkuu pitkään alkaa keho omaksua toiminnan uutena normaalina ja näin kehon toiminta muuttuu. Rentoutuminen saattaa alkaa tuntua hankalalta ja jopa ahdistavalta, koska keho on tottunut jatkuvaan stressihormonipommitukseen.

Yli 3 viikkoa vaivannut vaiva katsotaan jo krooniseksi, joten hoitoon tulemista ei kannata venyttää vaan hoitoon kannattaa hakeutua heti kun jotain sattuu tai jokin kipeytyy tai mielellään jo ennakoivasti. Kehon on helpompi selvitä esimerkiksi tapaturmien aiheuttamista ongelmista, mitä tasapainoisempaa sen toiminta on ollut jo ennen tapahtumaa. Muun muassa urheilijoilla on nähtävissä nopeampi toipuminen vammoista mikäli hoidossa on käyty säännöllisesti jo aiemmin. Toki hoito yleensä nopeuttaa paranemista myös siinä tapauksessa ettei hoidossa ole käyty aiemmin. Hyvä muistaa kuitenkin että kudosvaurion paraneminen vie aina oman aikansa. Akuuttivaivoissa yleensä saadaan jo muutamalla hoidolla ongelma hallintaan. Mitä kroonisempi vaiva on kyseessä sitä pidempään vie yleensä myös paraneminen. 

Keho siis pyrkii aina parhaaseen mahdolliseen tasapainoon niin asennon suhteen kuin muutenkin fysiologisesti. Se huolehtii koko ajan tuhansista erilaisista toiminnoista kehossa ja aivoja pommittaa jatkuva informaation virta. 80% kaikesta informaatiosta kulkee kehosta aivoihin päin joten, jos kehossa on häiriöitä esimerkiksi nivelten liikkuvuuksissa, erilaisia henkisiä tai fyysisiä traumoja tai muita toimintahäiriöitä ne vaikeuttavat kehon tasapainon ylläpitoa ja kuluttavat valtavasti energiaa. Jos keho on pitkään epätasapainossa johtaa se lopulta sairastumiseen.

Epätasapainoon vaikuttavia tekijöitä:

  • Stressi, takana suurimmassa osassa sairauksissa.
  • Huono ruokavalio, paljon transrasvoja, lisäaineita, teollista ruokaa. Keho rakentuu niistä ravintoaineista mitä saamme ruuasta. Erilaiset vitamiinit ja kivennäisaineet suojaavat ja puutokset ovat hyvin yleisiä. Ne ovat osana kehon erilaisia kemiallisia ja fysiologisia toimintoja. Esimerkkinä vaikkapa kalsiumpumppu lihaksissa. Magnesium on mukana yli 300 erilaisessa kemiallisessa reaktiossa kehossa ja on yleisimpiä ravintopuutoksia ihmisillä.  Magnesium, natrium ja kalium yhdessä vaikuttavat verenpaineen säätelyyn ja kehon nestetasapainoon jne. Suoliston kunto on tärkeässä roolissa kaikessa paranemisessa ja terveenä pysymisessä ja ruuan laatu vaikuttaa suuresti suuresti suoliston kuntoon ja myös erilaisiin kehollisiin jäykkyyksiin, kiputiloihin ja tulehduksiin. Ei siis ole ollenkaan merkityksetön asia mitä ihminen syö.
  • Liikunnan puute, toisinaan myös liika yksipuolinen liikkuminen varsinkin yhdistettynä huonoon ravitsemukseen ja/tai kehon virheasentoihin.
  • Unen ja levon puute, liika suorittaminen
  • Vääränlainen hengitystapa. Ihmisen tulee hengittää nenän kautta ja kieli tulisi pysyä kitalaessa koko matkaltaan. Kielen asento vaikuttaa myös kehon asentoon ja mm. alaraajojen voimaan, mutta ennen kaikkea koko kehon fysiologiaan, hammasterveyteen ja hampaiden asentoon.
  • Kemialliset aineet kuten meikit, pesuaineet, lääkkeet ja erilaiset muut kemikaalit ympäristössä. Ihminen saa tuhansia kemikaaleja kehoonsa päivittäin eikä valitettavasti kukaan voi sanoa miten nämä aineet yhdessä siihen vaikuttavat. Yksinään ei-haitallinen kemikaali voi muuttua erittäin haitalliseksi, kun se yhdistyy muihin kemikaaleihin.
  • Ympäristöstä tulevat ongelmat, raskasmetallit(esim alumiini deodorantissa), fluori, homeet, myös huonot ihmissuhteet ja liika työkuormitus aiheuttaa ongelmia kehoon.
  • Mieliala ja tunne, positiivisuus/negatiivisuus

Usein parhaaseen hoitotulokseen siis päästään kun hoitoon yhdistetään oma tekeminen. Alkaa hoitoprosessi joka voi ottaa aikaa, mutta palkitsee tuloksillaan. Usein suurin rajoittava tekijä paranemisen edessä on meidän oma mieli, joka toistaa valmiita ohjelmointeja, asettaa ehtoja ja rajoitteita. Paraneminen on siten hyvin vahvasti meidän omissa käsissä. 💚